Мит ли е еуфорията при бегачите?

Идеята, че бягането на дълги разстояния може да доведе до чувство на еуфория, подобно на това при консумация на някои наркотични вещества, не е нова концепция. Това не се случва при всички хора, но тези които са го усетили, твърдят че чувството не може да се сбърка: усещане за покой, сякаш се носиш в пространството, еуфория, радост и дори състояние на изменено съзнание. Досега, това беше нещо като мистерия. Дали този феномен възниква в резултат на някакъв психологически процес или е просто внушение?

Ендорфините са свързани с чувството на еуфория при бегачите

Приливът на ендорфини в мозъка е причина за чувството на еуфория при бегачите. За това се говореше в продължение на години, но само с предположения, тъй като доскоро нямаше начин да се направят нужните изчисления на мозъка. Това се промени през 2008-ма година, когато група германски изследователи използвали скенер за да изчислят нивото на ендорфини в мозъка на бегачите преди и след дълго бягане.

Изчисляване на ендорфините в мозъка на бегачите

За това изследваня, 10 бегачи сабили подложени на скенер преди и след двучасов маратон. След това, изследователите сравнили резултатите за да определят в кои части на мозъка е била най-силно изразена ендорфинната активност. Освен това, те помолили бегачите да оценят настроението си, включително и нивото на еуфория.

Резултати от изследването

  1. По време на физическата активност, в мозъка се произвеждат ендорфини.
  2. Ендорфините се свързват с рецептори в части на мозъка, които се асоциират с емоциите (лимбалната система и префронтални части).
  3. Количеството ендорфини, произведено в мозъка, е съвпадало с промените в настроението на бягащия. Ако той е описвал чувство на еуфория и позитивна промяна в настроението, това е съвпадало с по-голямо количество ендорфини според скенера.

Това откритие е осигурило нужното доказателство, което да ни помогне да разберем какво точно се случва в мозъка на атлет, който описва чувство на еуфория. Също така, тези резултати поставят началото на изследвания на различни химически съединения в мозъка, включително адреналин, серотонин, допамин и други.

Освен това, се правят проучвания и върху усещането за болка при спортуващи и неспортуващи хора. Сравняват се усещанията за болка на индивидите с резултатите от мозъчните скенери за да се определи химическата активност. Най-голямата мистерия за изследващите е защо някои хора преживяват тази еуфория след дълго бягане, а при други тя не се получава.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 15 =